Donata, jij komt uit de financiële wereld, KYC- en zakelijk financieren afdelingen, leidinggevende rollen. Hoe ben jij in die wereld beland?

Na mijn studie ben ik bij Deloitte & Touche begonnen, alleen paste ik daar niet helemaal in de organisatiecultuur. Met wat omzwervingen ben ik hierna uiteindelijk bij Rabobank Leiderdorp terecht gekomen. Een ini-mini bankje waar ik direct teamlead van twee mensen werd en in korte tijd veel kansen heb gekregen.

Hoe zou jij de organisatiecultuur binnen de bankenwereld omschrijven, vanuit jouw ervaring?

De cultuur in de bankenwereld is in de 25 jaar dat ik erin gewerkt heb sterk en vaak gewijzigd. Er wordt vaak gezegd, verandering is de enige constante. Met name centralisatie en uniformiteit zijn speerpunten van vandaag de dag. Dit brengt meer hiërarchie mee, en zeker ook steeds meer automatisering en specialisatie. De cultuur binnen de bank is gericht op goede kwaliteit en hoge productie. De aandacht voor de mens is vooral gericht op vitaliteit (verzuimpreventie) en persoonlijke kennisgroei (opleidingen). Werkgeluk wordt wel gemeten, maar echt daadwerkelijk hiermee aan de slag gaan en de samenwerking optimaliseren is heel moeilijk. De waan van de dag regeert. Daarbij begrijp ik ook dat de personeelskosten omlaag moeten in het belang van de continuïteit van de banken.

Hoe heb jij de invloed van de nieuwe generatie binnen deze wereld ervaren?

Er is een groep mensen die hun hele leven al bij de bank werken. Hardwerkende en loyale mensen, waarbij het werkplezier niet altijd (meer) centraal staat. De nieuwe instroom, veelal millenials, brengen veel energie en nieuwe inzichten mee. Hoe werk je samen en welke balans tussen privé en zakelijk ambieer je? Dat brengt echt vernieuwing, als de bank ervoor openstaat natuurlijk. Daarnaast zag ik de organisatiecultuur al veranderen in de kleding op kantoor, van stak in pak met das naar casual chique. Het is nooit saai geweest in ieder geval, van kleine stapjes naar grote veranderingen. Dat spreekt mij juist ook altijd zo aan in deze wereld.

Wat heeft er bij jou voor gezorgd dat jij je bent gaan specialiseren in mediation?

Als manager heb ik veel te maken gehad met conflicten. Zowel tussen de bank en medewerker als tussen bank en klant. Ik merkte dat ik het prettig vind als ik kan helpen een conflict op te lossen. Ook privé ben ik meermaals gevraagd te bemiddelen tussen partijen. Ik voel aan wat ik moet vragen of zeggen om de balans in een gesprek en/of in een team terug te krijgen. Naarmate ik ouder word (ja het heeft ook voordelen ouder worden) ben ik deze karaktereigenschap meer gaan waarderen. Het geeft mij energie en maakt me gelukkig. Mediation was precies dat waar ik naar op zoek was.

Wat is daarbinnen jouw grootste kracht?

Het in balans brengen wat uit balans is, is mijn grootste kracht. Mijn hoog sensitiviteit, sterk analytisch vermogen, jarenlange zakelijke ervaring, gezonde dosis humor en het niet schuwen de moeilijkste zaken die er zijn boven water krijgen, dat maakt wie ik ben.

Nu bied jij ook, en het liefst vooral, Prediation® aan. Zodat je samenwerkingen echt kan bouwen vanuit het juiste fundament. Wat sprak jou aan in deze dienst?

Het vooraf aangaan van het echte goede gesprek. Ik heb dit al mogen ervaren. Er zijn zoveel samenwerkingen die boven die welbekende ijsberg werken. Maar onder die ijsberg zit zo ontzettend veel. Punten die we niet durven uitspreken of waar we niet eens van bewust zijn. Vroeg of laat komen ze bovendrijven. Dan zorgen ze voor irritatie, onrust of zelfs conflicten. Ook kan de groei en ontwikkeling van een team of bedrijf geremd worden terwijl er nog zoveel meer in zit. Juist door in de positieve flow en energie de kwetsbare aspecten van de samenwerking te bespreken voorkom je veel ellende. Niet dat er geen conflict meer ontstaat. Dat zie je zelfs in de beste relaties. Maar je kunt het aan, en je weet ook hoe. En natuurlijk bespreek je ook de aspecten waar de partijen samen al uit zijn, super mooie doelen en ambities. Daar krijgt toch iedereen energie van?

Wat zou jij samenwerkende partijen gunnen?

Geluk. Geluk bestaat voor mij uit dat waar jij als individu gelukkig van wordt. Dat kan vrijheid zijn, maar ook geld, ontwikkeling, energie, groei, samenwerken, behalen van doelen, verkoop van de onderneming, van betekenis zijn voor de maatschappij, er zijn voor je kinderen, een goed pensioen, een fijne samenwerking, een goede bedrijfsovername, tevreden klanten, een nieuw product ontwikkelen, mooie vakanties etc.

Binnen de dierenbescherming ben jij onder andere ook actief en betrokken. Wat zie jij hier ook als jouw toegevoegde waarde vanuit deze expertise?

Als ledenraadslid en hierin lid van de commissie verbetering help ik om het relatief nieuwe ledenraadsteam te triggeren. Wat is ons doel, wat is jouw doel als individueel lid, wanneer zijn we als ledenraad tevreden, hoe zien de leden dit en hoe merken de dieren dit? Als iets energie geeft, dan is het voor mij wel vrijwilligerswerk.

Wat zou je binnen de financiële wereld willen veranderen als er één ding nu anders kon?

Het echt luisteren en acteren naar klant en medewerker. Er lopend honderden verbeterprogramma’s en medewerkers worden wel betrokken bij de veranderingen, maar dat is op microniveau. Daarbij is er niet altijd ruimte of vertrouwen. De grote lijnen worden uitgezet door het hoger management en die zijn, met alle respect, de echte binding met de dagdagelijkse klant-medewerker wensen en ervaringen verloren. We zien de kracht van onze medewerker te weinig. Terwijl zij de ultieme bron zijn.

In privésferen heb jij ook veel te maken met de dynamiek van familiebedrijven. Welke thema’s daarvan spreken jou aan? Wat zou jij daar als professional in willen betekenen?

Ja, geweldig, een familiebedrijf. Ik heb ooit een directeur gehad die zei dat je privé en zakelijk moet scheiden. Uiteraard ben ik het daar niet mee eens. In het familiebedrijf is privé ook per definitie zakelijk en vice versa. De diepte ingaan en echt alles bespreken is best uitdagend en kwetsbaar. Het raakt alles. En dat is ook wat het zo mooi en puur maakt. En als alles dan uitgesproken is, dan komt er meer ontspanning, energie, betere zakelijke resultaten en, daar is-ie weer: geluk. Ik vind familiebedrijven fascinerend en met mijn ervaring hierin weet ik dat ik echt van toegevoegde waarde kan zijn. Ik kan niet wachten tot het volgende prachtige bedrijf zich aanbiedt.