De zon schijnt weer. De corona cijfers dalen. De versoepelingen nemen toe. De fysieke events staan gepland voor dit najaar. Alleen… we zijn allemaal zo moe! Bij heel veel organisaties waar wij komen zien we symptomen als verzuim, last van de werkdruk en het lastig kunnen loskomen van het werk thuis. Het thuiswerken eist wellicht z’n tol. Of speelt er meer?
Een nieuwe Nationale Enquete van CBS toont aan dat het ziekteverzuim onder werknemers al sinds 2003 niet meer zo hoog is geweest. Het percentage verzuim ligt nu sinds 2020 op 4,9 procent. Verzuim door burn-out gerelateerde klachten vallen hier uiteraard ook onder. Ook dit specifieke aantal is flink gestegen afgelopen jaren. Van 11% in 2007 naar 17% in 2019.
De cijfers van verzuim en burn-outs blijven stijgen.
Zo vaak missen we signalen van vermoeidheid. Alsof iedereen maar gewoon chronisch moe is. En natuurlijk kijken we het liefst naar de oorzaken, maar bij vermoeidheid kunnen we ook eens inzoomen op de oplossingen van dit gevolg: hoe rust je nou eigenlijk echt uit? Dr. Sandra Dalton-Smith heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de manieren waarop mensen uitrusten. En hoogstwaarschijnlijk doen we dat allemaal niet bewust en goed genoeg. Net als ademhalen eigenlijk, dat doen we ook te kort en te oppervlakkig.
Hoe rust je nou eigenlijk echt uit?
Misschien heb je het al wel gehoord van mensen om je heen: “Let goed op jezelf he, rust wat uit.” Maar na acht uur slaap voel je je nog net zo vermoeid als toen je naar bed ging. Slaap is dan ook niet het enige om echt uit te rusten. Er zijn namelijk zeven manieren!
Fysiek uitrusten
Dit gaat er dus om dat je je lichaam echt laat bijkomen. Dit is dus ook met slaap goed te bewerkstelligen. Ook een massage of yoga werken goed om je lijf echt uit rust te geven.
Mentaal uitrusten
Dit wordt toch nog vaak onderschat. Je hersenen een pauze gunnen. Er gebeurt zoveel in ons hoofd, dat je soms gedachten niet meer kan stoppen. Een wandeling maken na een drukke dag kan je helpen om je gedachten iets meer te ordenen. Met echt meer mentale stress zou het goed zijn alle gedachten op te schrijven.
Emotioneel uitrusten
Eerlijk zijn naar hoe je jezelf voelt. Hoe het met je gaat. Het kost veel emotionele energie als je bijvoorbeeld gaat pleasen of je commitment geeft op iets waar je eigenlijk het liefst nee op had willen zeggen. Soms is het natuurlijk nodig dit te investeren. Toch is dit één van de belangrijkste om heel bewust mee om te gaan door bewust keuzes te maken hierin.
Sociaal uitrusten
Hier gaat het om positieve energie, support halen uit je sociale netwerk en kunnen leunen op de mensen om je heen. En soms natuurlijk ook de andere kant op, even volledig op de pauzeknop drukken van alle sociale activiteiten.
Zintuigen laten uitrusten
Geen televisie, telefoon, computer. We hebben echt nog lang niet door hoeveel invloed dit heeft op je energie, gemoedstoestand en mindset. Alle externe prikkels soms gewoon echt weg, gun jezelf die rust.
Uitrusten met en van creativiteit
Inspiratie opdoen! Als je blijft zitten waar je zit, zie je wat je zag. Ga erop uit, dingen bekijken, de natuur in! Zonder dat je er iets mee hoeft te doen.
Uitrusten door te relativeren
Deze manier van uitrusten werkt vooral als je vastzit in struggles door de waan van de dag. Wat is het grotere plaatje? Probeer dit voor jezelf echt te visualiseren. Zodra je het overzicht verliest, zorgt dit voor onrust. Dat kost ongelofelijk veel energie. Investeer dus in het creëren van dit overzicht, overzie het grotere geheel waar je in zit, om daarna weer door te kunnen zonder onbewuste energielek.
Bewust uitrusten. Dan kan je gezond presteren.
Bewust omgaan met deze vormen van ‘rust’ zorgen ervoor dat je gezond kan presteren. Productiever bent zonder energie te verliezen. Het gaat er niet om dat je altijd alle soorten van rust moet toepassen, het is maar net waar jij op vastloopt en wat voor jou werkt. De clue is hier meer dat je op meerdere manieren bewust kan uitrusten.
Maar hoe weet ik wat voor mij werkt?
Dit begint bij het analyseren hoe jij door een werkdag heen komt. Wanneer ben jij op je best? Wat ben je dan aan het doen? Ligt dit ook aan een moment van de dag? Of vooral aan de inhoud? Wanneer voel je je vermoeid? Is daar een duidelijke oorzaak voor? Als je dit een paar dagen eens goed bijhoudt voor jezelf, kun je prioriteren waar jouw energie vooral naartoe gaat. Met het trainen voor een marathon zal je meer fysieke rust nodig hebben dan een grafisch vormgever die vooral creativiteit de rust zou moeten willen geven. Kies voor jezelf welk type rust bij jou de meeste impact zou hebben. Vaak werkt het daarna namelijk als een domino-effect.
Uitrusten klinkt altijd best passief. Maar het is echt een bewuste, actieve onderneming. Om het goed te doen. Het werkt eigenlijk als een batterij, je kan best wat leveren. Zolang je ook weer oplaadt. En wacht daar niet mee tot het helemaal leeg is. Plan dus rust momenten ook echt in. Tijdens je werkdag, al is het maar heel kort. De moraal van het verhaal? Let goed op jezelf en op elkaar. Jouw energie is het meer dan waard om goed mee om te gaan.