Psychologisch Samenwerkingscontract

Contracten opstellen binnen een samenwerking, het is niemand vreemd. Sterker nog, het zorgt juist voor duidelijkheid en een bepaalde mate van zekerheid. Overeenkomsten sluiten gebeurt ook al sinds de Romeinse tijd. Het is ooit bedacht om daarmee win-win situaties te creëren en zo goede afspraken te maken. In de praktijk blijkt nu vaak dat het meer gaat om het afdekken van aansprakelijkheid en dat de slimste jurist het verst komt. En zodra de contracten er weer bij worden gehaald als er iets speelt… dan is het vaak al te laat.

Recht en rechtvaardig

Ontzettend zonde is het. Het schaadt, in welke vorm dan ook, de relatie. Alles staat onder druk. We grijpen terug naar het papieren pakketje in onze bureaula, als we echt moeten weten waar we dan nu ‘recht op hebben’. Rechtvaardig is dan vaak nog iets anders. Natuurlijk moeten we dingen vastleggen, afdekken, duiden. Duidelijkheid over rollen, verantwoordelijkheden en taken bevordert de samenwerking. En wij gaan nog een stapje verder. Van het puur juridisch afdekken van risico’s en kaders, naar een psychologische overeenkomst op de relatie.

Met deze innovatieve vorm formaliseren wij de samenwerkingsrelatie

Het gaat uit van gezamenlijkheid, onderling vertrouwen en een duurzame relatie. Dit contract is en blijft natuurlijk nog steeds een middel. Het verschil is wel dat dit direct een stevige basis vormt voor de gehele samenwerkingsrelatie. Doordat partijen bewust hun samenwerking regisseren met elkaar, afspraken maken op expliciete en impliciete verwachtingen en behoeften en ook goed weten hoe te evalueren, is het contract eigenlijk niet eens meer nodig. Het gaat om het gehele proces eromheen.

Conscious Contracting

Wereldwijd wordt dit al heel veel gebruikt, conscious contracting. Ook wel integrative law. Wij bouwen het met Voorkans vanuit Prediation®. Afspraken worden zeker niet uit het oog verloren. Financieel en juridisch wordt natuurlijk nog steeds alles goed geregeld. En daarop aanvullend bouwen we afspraken rondom de gedeelde visie, scenario’s in de samenwerking en bijvoorbeeld de consequenties van bepaalde afspraken. Vanzelfsprekend in begrijpelijke taal.

Van standpunt naar belang

Niet alle scenario’s zijn natuurlijk voorspelbaar. Daarom gaat het echt om het hele proces eromheen. In het contract kunnen partijen wel vastleggen wat ze als uitgangspunt hebben bij een bepaald scenario. Wat doen we als…? Zo wordt bijvoorbeeld een exit al vooraf geregisseerd. Juist door dit met een carte blanche met elkaar door te spreken, weten partijen hoe te handelen als het zich voordoet. Dit zorgt ook voor veel meer bewuste keuzes tijdens de gehele samenwerking. Wat doen we als er niet meer samen uitkomen? Wat doen we als de visie op de groei verandert voor één van ons? Wat doen we als één van ons zou uitvallen?

Er gaan door de tijd heen natuurlijk steeds meer belangen spelen. Het gaat er dan dus om dat we niet krampachtig vasthouden aan dit papiertje, maar alles gezamenlijk durven te blijven herzien. En dan kan het echt helpen als je de gezamenlijke uitgangspunten helder hebt. Het formaliseren van de samenwerkingsrelatie dus. We gaan en blijven altijd met elkaar in gesprek.

    Maandelijks 1x een waardevolle nieuwsbrief

    Schrijf je in voor de nieuwsbrief

    Be the first to know about new arrivals and promotions

    Inschrijven nieuwsbrief

    Hidden

    Volgende stappen: een e-mail add-on synchroniseren

    Om het meeste uit je formulier te halen, raden we je aan dit formulier te synchroniseren met een e-mail add-on. Ga voor meer informatie over je e-mail add-on opties naar de volgende pagina (https://www.gravityforms.com/the-8-best-email-plugins-for-wordpress-in-2020/). Belangrijk: verwijder deze tip voordat je het formulier publiceert.
    Naam(Vereist)
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Chat openen
    1
    Kunnen we je helpen?
    VOORKANS
    Hallo,
    Welkom bij VOORKANS. We helpen je graag verder met jouw vragen.