Conscious Contracting

LinkedIn
WhatsApp
Email
Relatiecontract samenwerking
Juridisch jargon. Stapels papier. Die kleine lettertjes die pas betekenis krijgen als het erop aankomt. Lange zinnen. Wat staat er nou eigenlijk?

 

Van de focus op wat partijen mogelijk in de toekomst uiteendrijft, bouwen wij overeenkomsten op wat partijen drijft. Hoe het juist wel blijft werken in de samenwerking. Niet alleen wat er gebeurt als het niet lukt.

Gezamenlijk wordt er vooraf nagedacht wat er allemaal belangrijk is in de samenwerking. En in de onderlinge relatie. Welke behoeften en ambities spelen er bij alle partijen? Wat is er nodig om het tot een succes te maken? Van afspraken op relationeel niveau tot aan het schetsen van concrete scenario’s en het formuleren van de uitgangspunten hierin.

Het is met name relevant bij het aangaan van duurzame relaties, of complexe samenwerkingsvormen. Of dit nu tussen ondernemers speelt, in teams of in en tussen organisaties; daar waar samen wordt gewerkt, spelen intenties, verwachtingen en afspraken een grote rol. Zodra de relatie van belang is voor het succes, is het meer dan de moeite waard om die relatie goed te organiseren en te onderhouden.

En of er nu harde voorwaarden worden gesteld door een partij, of dat er minder ruimte is voor relationele afspraken en de behoefte meer ligt op het begrijpelijk maken van de inhoud, hoe het contract eruitziet blijft sowieso iedere keer anders. En alle elementen van dit gedachtegoed kunnen in iedere vorm van een samenwerking worden toegepast. En in iedere vorm van een samenwerking is het van toegevoegde waarde, om de basis goed te regelen van tevoren.

Want we slaan zo vaak een fundamentele stap over: wat maakt dat wij dit ‘contract’ met elkaar aan willen gaan? Welke intenties en verwachtingen spelen hier? Niets menselijks is ons vreemd, er kunnen zoveel elementen veranderen tijdens een samenwerking. De sleutel is juist vaak de open dialoog en het continue verwachtingsmanagement over en weer.

We kunnen niet in de toekomst kijken en dat maakt het altijd onzeker, geen juridisch contract lost dat op. Een relationeel contract borgt hierin wel een stuk veiligheid, want hoe willen we omgaan met veranderende omstandigheden? Of wat zijn de uitgangspunten en eerste stappen bij interpretatieverschillen? Welke waarden zijn dan leidend?

Het voorkomt een onnodige mislukking van een samenwerking, de druk op vele grote belangen en een pijnlijke scheiding in de relatie.

 

Het gaat verder dan de standaard clausules in de contracten nu, waarbij wordt ondertekend dat partijen zich zullen inspannen om gezamenlijk tot oplossingen te komen bij conflicten. Dit contract fungeert als basis van de gehele relatie en de waarden en uitgangspunten die uitnodigen om het ‘klein te houden’ als er gaandeweg iets verandert of als er iets moet worden uitgesproken. Vanuit de Prediation® stappen biedt dit contract een goede structuur hoe hiermee kan worden omgegaan, vanuit de basis in de relatie.

Om misvattingen te voorkomen: de juridische contracten moeten zeker blijven bestaan. Als er, door wat voor redenen dan ook, een rechter aan te pas dient te komen, is dit altijd de laatste stap die genomen kan worden. Een relatiecontract kan alle stappen hiervoor faciliteren. Want een psychologisch contract op de samenwerking kan werken om de afspraken in de praktijk te verstevigen, elkaars belangen en ambities te blijven begrijpen en mensen in teams of op de werkvloer actief te betrekken.

Het Prediation® proces laat partijen toe goed te onderzoeken en te verkennen waar het hen echt om gaat. Hoe het vertrouwen waar vaak mee wordt gestart, ook daadwerkelijk kan worden vastgehouden. Want het is hard werken, een gezonde samenwerkingsrelatie.

Het verkleint de kans op contractbreuk, de betrokkenheid neemt toe, er kan meer verantwoordelijkheid worden genomen binnen de samenwerking, de productiviteit neemt toe en het werkplezier wordt vergroot. Continu verwachtingsmanagement, relatiebeheer, reflecties op de afspraken in dit contract en aandacht voor waar partijen vandaan komen in deze samenwerkingsrelatie, verkleinen de kans op destructieve interpretatieverschillen.

Zo wordt een contract meer dan een stapel papier. Het wordt een psychologisch contract wat mee verandert door de tijd heen, vol glasheldere afspraken en intenties op relationeel niveau.

LinkedIn
WhatsApp
Email

Mis nooit meer belangrijk nieuws. Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven nieuwsbrief

Hidden

Volgende stappen: een e-mail add-on synchroniseren

Om het meeste uit je formulier te halen, raden we je aan dit formulier te synchroniseren met een e-mail add-on. Ga voor meer informatie over je e-mail add-on opties naar de volgende pagina (https://www.gravityforms.com/the-8-best-email-plugins-for-wordpress-in-2020/). Belangrijk: verwijder deze tip voordat je het formulier publiceert.
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Recente Columns

Maandelijks 1x een waardevolle nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Be the first to know about new arrivals and promotions

Inschrijven nieuwsbrief

Hidden

Volgende stappen: een e-mail add-on synchroniseren

Om het meeste uit je formulier te halen, raden we je aan dit formulier te synchroniseren met een e-mail add-on. Ga voor meer informatie over je e-mail add-on opties naar de volgende pagina (https://www.gravityforms.com/the-8-best-email-plugins-for-wordpress-in-2020/). Belangrijk: verwijder deze tip voordat je het formulier publiceert.
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Chat openen
1
Kunnen we je helpen?
VOORKANS
Hallo,
Welkom bij VOORKANS. We helpen je graag verder met jouw vragen.