Het is geen veranderend tijdperk meer. Het is het tijdperk ván verandering.
Er staan wereldwijd veel maatschappelijke thema’s onder druk. Met de komst van de nieuwe generaties veranderen de behoeften en waarden op de werkvloer. Met de druk op de arbeidsmarkt worden organisaties genoodzaakt mee te bewegen. En gelukkig, moeten traditionele rollen, principes en werkwijzen nu worden ingeruild. Het is tijd!
Tijd om ons werkende leven in te richten vanuit vertrouwen, talent gedreven, met focus op samenwerkingsrelaties. Partnerschappen waarin partijen elkaar beter maken. Ruimte voor ontwikkeling, groei en flexibiliteit+.
En als we willen kiezen voor de gewenste doelstellingen anno nu, zoals een gezonde prestatiecultuur, een open dialoog in teams, flexibele arbeidscontracten, relatiebeheer in een nieuwe vorm, andere systemen voor waardering, beloningen combineren met het maken van maatschappelijke impact, dan moeten daar nieuwe processen bij komen kijken.
Met toegankelijke en praktische contracten, dagen we onszelf uit minder te kijken naar juridische, bezwerende formules en meer naar het hoé. Hoe willen en gaan wij het doen in de praktijk? Wat is daarin belangrijk? Wat staat centraal?
Veelal zien wij dat er innovatieve ‘partnerships’ willen worden opgezet. Vanuit synergie, vertrouwen, transparantie en nog meer mode woorden. Dat vraagt dan wel echt iets van het proces ervóór, hoe je daar komt. Met juridische sloten op de deur, stapels voorwaarden en boekwerken aan boetebedingen, uitsluitingen en clausules, laten we het tegenovergestelde zien. Het welbekende gat tussen de goede intentie en het onhandige gedrag.
Juist dat zichtbare gedrag, de bijbehorende communicatie en de benodigde tools leiden ertoe dat je vanuit deze intentie voor een partnership tot een stevige samenwerking kan komen. Bijvoorbeeld met het bespreken van de veelal bekende risico’s en scenario’s. Die dekken we niet af in een stapel kleine lettertjes, zodat we in de praktijk de relatie onder druk moeten zetten als het misgaat. Die moeten dan namelijk contractueel bij een partij worden belegd.
Wat als we deze allemaal vooraf al op tafel leggen en in alle openheid bespreken. Zo worden partijen gezamenlijk verantwoordelijk en kunnen er uitgangspunten worden afgesproken, wat doen we als een zodanige situatie zich voordoet. Juist door dit proces aan de voorkant in te gaan met elkaar, kan er vanuit alle inzichten in de belangen en consequenties duidelijk worden gekeken welke partij wat kan dragen.
Het resultaat is een vertrouwde samenwerking, met volledige transparantie en volop aandacht voor de relatie als fundament voor de samenwerking. Het maakt het samenwerken veel leuker. En in de praktijk zien we dat afspraken veel scherper worden nagekomen dan bij een traditioneel standaard contract.
De sleutel is: elkaar continu meenemen in het proces. Met een Prediation® contract:
- Wordt de juiste expertise ingebracht;
- Richt iedere partij zich op de gezamenlijke belangen;
- Wordt de relatie als fundament ingericht voor het latere proces;
- Worden risico’s, scenario’s en consequenties vooraf doorgesproken;
- Is er een concreet plan van aanpak bij interpretatieverschillen;
- Geeft het veelal risico-arme dossiers binnen projecten en samenwerkingen;
- Is iedere partij beter in staat eigen verantwoordelijkheid te pakken;
- Worden proceskosten gereduceerd;
- Wordt het werkplezier en de onderlinge betrokkenheid vergroot;
- Wordt iedere verandering, uitdaging of kans tijdig gemanaged om er beter van te worden.