Wereldwijd zijn we al meer dan een jaar in de greep van het corona virus. Dit heeft velen gevraagd om een andere manier van werken. Om anders te ondernemen. Anders samen te werken. Het vraagt ook iets van een organisatiecultuur, van het leiderschap en van de onderlinge betrokkenheid. Het ging misschien niet eens meer alleen over de fysieke afstand. De uitdaging om in verbinding te blijven, fysiek en mentaal, werd groter dan ooit.

 

“Kan iedereen even op mute?”

Het is nu de norm. We spreken elkaar op afstand. We zien elkaar op een scherm. We hebben sommige nieuwe collega’s nog nooit in real life gezien. We volgen opleidingen online. We hebben nieuwe routines thuis. De noodzaak om te veranderen was er. En dan lukt het.

Het interessante is dat we hierdoor veel dingen veel bewuster zijn gaan ‘regisseren’. Bewuste chitchats via zoom, nu we niet meer bij het koffieapparaat stonden. Bewuste aandacht voor de persoon achter de professional, nu het echt wel op ieder individu zelf aan kwam. Zaken moesten nu meer worden georganiseerd. Het werd gepland.

Dat maakt het belangrijker dan ooit om een veilige cultuur te hebben, waar mensen zich kunnen en durven uitspreken. Waar mag worden geleerd. Waar kwetsbaarheden en uitdagingen kunnen worden gedeeld. Juist dit stukje extra aandacht voor elkaar, overbrugt de fysieke afstand.

 

Zorg dat je weet hoe het met de mensen om jou heen gaat

Deel bijvoorbeeld iedere week de hoogte- en dieptepunten en houd elkaar in de gaten. Juist nu het allemaal een beetje meer normaal lijkt te zijn. Net even die extra vraag. Laten we eens proberen te luisteren uit nieuwsgierigheid over die ander, in plaats van te luisteren ter voorbereiding om een antwoord te kunnen geven.

 

Bespreek de gedeelde visie van het team

Waar doen we dit met z’n allen voor? Waar staan we voor? De continue bevestiging dat ieder individu bijdraagt een groter geheel is belangrijk om je “nodig” te voelen. De visie hoeft uiteraard niet volledig gedeeld te worden door iedereen of perfect aan te sluiten op de organisatiedoelen. Het gaat er meer om dat iedereen zich verbonden voelt met de richting en de lijn van het team.

 

Maak creatieve afspraken

Wat heeft iemand nodig? Wat mogen we van elkaar verwachten? Door elkaar aan te zetten op creativiteit, komen er bepaalde principes en onderscheidende waarden van dit team naar voren. Belangrijk hierbij is natuurlijk wel dat ieder idee welkom is. Afspraken kunnen gaan over de communicatie of bijvoorbeeld over de beste manieren van samenwerking in jullie vak.

Wederzijds begrip, wederzijdse afhankelijkheid en wederzijds vertrouwen. Laten we daar voor gaan! En vooral voor blijven gaan. Als leider, als collega en als mens; iedereen is hierbij nodig.