Maatschappen
Hoger opgeleiden
Astrid begeleidt veelal professionals, hoger opgeleiden, die met elkaar samenwerken, soms in een maatschap: medisch specialisten, tandartsen, huisartsen, advocaten of bijvoorbeeld accountants. Mensen die met hun hart hebben gekozen voor hun vak. Daar willen ze zich op focussen. En al die andere zaken: overleggen met elkaar, besluiten nemen, afspraken maken daar willen ze zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn.
De noodzaak
Maatschapsrelaties zijn vaak niet (volledig) zelf gekozen en schijnbaar onverbrekelijk. Als je samenwerkt in een situatie die voor je gevoel niet te beëindigen of te veranderen is, kan dat ertoe leiden dat ingewikkelde kwesties onbesproken blijven, buikpijn toeneemt en het werkplezier verdwijnt. Wanneer wel gesprekken worden gevoerd, blijkt altijd dat de kameraadschappelijke vertrouwensband van invloed is op het gespreksonderwerp. Het is daarbij de uitdaging om zakelijke en persoonlijke belangen samen te laten gaan. Die gesprekken begeleidt Astrid met enthousiasme.
Aanpak
Astrid biedt ruimte aan alle betrokkenen en stelt vragen die de samenwerkers verder helpt. Zij houdt van voortgang en maakt duurzame en praktische afspraken. De afspraken worden op een zodanige manier vormgegeven dat de samenwerkers in een maatschap er zelfstandig mee door kunnen. Astrid is gericht op zinvol en concreet met een zichtbaar resultaat.
Wat levert dit op
Onder professionele begeleiding wordt het gesprek gevoerd over visie, intenties, behoeften en belangen, om de samenwerking tot een gezamenlijke verantwoordelijkheid te maken. In het begeleide gesprek wordt het fundament gelegd waarop de samenwerking verder wordt gebouwd. Gemaakte afspraken worden weergegeven in een op maat gemaakt dynamisch document, dat meegroeit met de samenwerking en veranderende omstandigheden. De aanpak op grond van de Prediation® methodiek zorgt ervoor dat ook hoofdpijnonderwerpen en worst case scenario’s besproken worden, zodat in de toekomst de noodzakelijke gesprekken makkelijker worden gevoerd en de focus op het vak kan blijven.
Familiebedrijven
De juiste rollen in de juiste positie
Familiebanden zijn niet zelf gekozen en onverbrekelijk. Hoe werken familiebanden door in de zakelijke samenwerking? Binnen familiebedrijven begeleidt Astrid met name de onderlinge samenwerking binnen de familie en de opvolging van de volgende generatie. In de gespreksbegeleiding schuwt zij niet zo nodig het gezin van herkomst onder de loep te nemen of buikpijn-onderwerpen aan te snijden. Altijd oog houdend op alle relaties, belangen, behoeften en rollen en gericht op het creëren van ruimte, duidelijkheid en ontspanning in de samenwerking. Het mooiste is natuurlijk om aan de voorkant een gezamenlijke strategie helder te bepalen en daarna het stokje goed over te dragen. Maar voor Prediation® is het gelukkig nooit te laat.
Begeleiding
Met Prediation® zorgt Astrid ervoor dat de samenwerkers bouwen aan het verstevigen van het onderlinge vertrouwen en hun onderlinge betrokkenheid. Zij helpt de samenwerkers van begin af aan hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en te zien hoe de anderen dat ook doen. Gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen leidt uiteindelijk tot het teamresultaat. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit het werkplezier ten goede komt.
De relatie blijft altijd beschermd
Astrid begeleidt ook bij het vastleggen van afspraken en contracten. Die zijn natuurlijk niet in beton gegoten, maar echt ‘maatpakken voor dat moment’. Afspraken zijn de uitkomsten van open gesprekken in onderling vertrouwen en passen zich aan als de omstandigheden veranderen omdat je regelmatig met elkaar evalueert. Op die manier gaan veranderende omstandigheden nooit ten koste van de (samenwerkings)relatie. En dat is binnen een familie juist zo van belang.
Teams
Is dit wat we willen als team?
In de meeste teams, ook die waarin iedereen gelijkwaardig aan elkaar is, heb je mensen die altijd het voortouw nemen, heb je volgers en heb je mensen die zich niet verbonden voelen. Als jouw inzichten overeenkomen met de ervaringen van de samenwerkers kun je de vraag stellen: is dit wat jullie willen? Zo niet, wat zou je dan anders willen? Dit open gesprek begeleidt Astrid in teams in diverse sectoren om een juiste basis met elkaar te leggen voor ‘teamwork’. Samen werken wordt dan samenwerken.
Expertise
Als doorgewinterd Mediator en Prediation® Expert heeft Astrid veel ervaring opgedaan met teams. Soms is het nodig om de samenwerking te optimaliseren, of het gezamenlijk doel te formuleren of moet er veranderd worden in de richting van de gewenste situatie. Daarbij zet zij op een positieve manier haar vaardigheden in, zoals het oprecht geïnteresseerd luisteren, horen wat niet gezegd wordt, het stellen van de juiste vragen, het doorvragen, helpen het gesprek te voeren over waar het werkelijk om gaat en belangen te destilleren. De gesprekken worden afgesloten met praktische afspraken.
Aanpak
Astrid biedt ruimte aan alle teamleden om het open gesprek met elkaar in vertrouwen te voeren over intenties, verwachtingen, missie, visie, kwaliteiten, valkuilen, allergieën. Wanneer dat nog niet meteen mogelijk is, dan is zij ook in staat om de teamleden daarnaartoe te begeleiden. In het traject leren de teamleden elkaar (nog) beter kennen, omdat dat samenwerken leuker en makkelijker maakt. Daarna legt zij met alle plezier de afspraken vast in een psychologisch contract, zodat zij daarna zelf allerlei vraagstukken eenvoudig met elkaar kunnen bespreken en daarover besluiten kunnen nemen.