Prediation®! Het wordt vaak verward met preventieve mediation maar is echt iets anders. Het zit er namelijk nog een stap voor. Preventieve mediation wordt ingezet als er al een sluimerende spanning is. Om dat dan niet verder te laten oplopen is preventieve mediation heel efficiënt.
Met Prediation® werkt het anders. We bouwen hier namelijk een andere basis voor een samenwerking. Helemaal juist al vanaf het begin. In de vorige column hebben we ingezoomd op één van de principes van Prediation®, namelijk deze basis. Wat zijn de wederzijdse verwachtingen? Behoeften? Rollen? Hoe meer duidelijkheid er al wordt gecreëerd in het begin, des te duidelijker de samenwerkingsrelatie blijft bestaan vanuit vertrouwen.
EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID
Vaak krijgen we de vraag: “Maar je weet toch nooit wat er allemaal zou kunnen gebeuren?”. En dat is precies de clue. Dat weten we niet. En daarom willen we zo goed mogelijk met elkaar scherp zetten, wat er dan in de basis nodig is om samen aan te kunnen blijven passen. Op allerlei situaties. Onder allerlei omstandigheden. Want wat doen we dan? Als er iets verandert? Wat het ook is. Dit vraagt wel iets van de partijen in de samenwerking. Het gaat ons dus om dit tweede principe: eigen verantwoordelijkheid.
De kracht hiervan is dat mensen vanuit hun eigen intrinsieke motivatie bewust starten met elkaar. Ze worden zich bewust van hun eigen aandeel. Van elkaars krachten en kwetsbaarheden. Zo kun je volmondig ja zeggen tegen een samenwerking.
Doordat iedereen wordt geïnformeerd over allerlei scenario’s, risico’s, kansen en consequenties van de samenwerking en de afspraken die ze willen maken, weten ze veel eerder en gerichter wanneer daar iets in verandert.
BEWUSTE MENSEN NEMEN HUN VERANTWOORDELIJKHEID
Wat de aanpak is bij Prediation® is dat iedereen goed wordt geïnformeerd over alle (keuze)mogelijkheden, consequenties en scenario’s. Vanuit goede informatie en advisering kan je namelijk een rationele keuze maken. Dan ben je namelijk in staat om vanuit het overzicht van de informatie, belangen en prioriteiten af te wegen om te komen tot een goede keuze.
In dit proces wordt het gesprek zodanig begeleid dat iedereen in de samenwerking elkaar hierin meeneemt en begrijpt. Om op deze manier samen te komen tot fijne en werkbare afspraken. Bestendig voor de lange termijn.
Omdat iedereen gelijkwaardig is geïnformeerd en er eigen én gezamenlijke keuzes zijn gemaakt, staat iedereen ook volledig achter deze samenwerkingsovereenkomst. Bewust. Over nagedacht. Alles op tafel. Geformuleerd. Ondertekend.
REGIE OVER DE SAMENWERKING
Dit brengt ook met zich mee dat we vastleggen wat ieders aandeel is in de samenwerking. Wie welke rol vervult. Wat we van elkaar kunnen, mogen en moeten verwachten. Hoe en wanneer we elkaar hierop zouden kunnen aanspreken. En wie hierin ook de regie pakt om dit te blijven evalueren. Vanuit deze open dialoog, duidelijke rolverdeling en heldere afspraken, kan er regie worden gepakt. Niet op de inhoud of het werk, echt op de samenwerking en de relatie.
DE WERKING VAN SAMENWERKING
Want iedere keer weer zien we het gebeuren. Het zijn allemaal radartjes in een grote machinekamer. Iedere samenwerking heeft een eigen werking. Die codes dienen we te kraken. Met elkaar achterhalen we wat ervoor nodig is om het tot een succes te maken of in ieder geval te behouden. Dat werkt wel zo fijn, samen.